Relatietherapie

Samen zo mooi gestart en dan dringt het besef door:

 

‘we groeien steeds meer uit elkaar’

'we bereiken elkaar niet meer’

'we hebben alleen nog maar ruzie'

'er moet meer mogelijk zijn dan zoals het nu is’

'ik irriteer me nu aan de kleinste dingen en dat was vroeger anders'

'ergens zijn we elkaar kwijtgeraakt'

Hij: "zij heeft alleen nog maar kritiek"

Zij: "sinds.......is hij zo gesloten..."

 

Je verlangt naar liefde, steun en verbondenheid. Je wilt een relatie nieuw leven inblazen of een goede relatie verdiepen.

 

Ieder mens heeft een ingeschapen verlangen naar aandacht, contact en waardering. Een verlangen naar verbinding. Ik ga er (in navolging van EFT*) vanuit dat mensen hun uiterste best doen om deze verbinding in stand te houden. Als dit mis dreigt te gaan en wij een bedreiging ervaren in deze verbindingen, zullen wij alles doen om te voorkomen dat het mis gaat. Dit gaat helaas niet altijd op een constructieve of positieve manier. Het lijkt eerder andersom te zijn. Alle pogingen om het contact en de verbinding in stand te houden lijken er juist toe bij te dragen dat er verwijdering wordt ervaren. 

 

In de gesprekken begeleid ik jullie graag bij het verdiepen van jullie onderlinge contact, bij het herstellen of (opnieuw) aangaan van een veilige en ondersteunende verbinding in de relatie. 

 

Er wordt dus niet alleen gekeken naar de communicatie- en gedragspatronen tussen jullie, maar vooral ook naar hoe de onderlinge (emotionele) verbinding en bereikbaarheid eruit ziet. EFT dringt daarmee door naar de kern van de zaak.

 

Gezonde relaties zijn in mijn ogen heel waardevol en hebben ook een positieve invloed op ons persoonlijk leven. Investeren in je relatie is mede daarom het grootste geschenk wat je jezelf, je partner en eventueel je kinderen kunt geven.

 

* EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, zie www.eft.nl